Caută
Close this search box.

Cele 3 mari prejudecăți ale bărbaților cu privire la femei

Citeste articolul

Cuprins

Bărbații au dorit întotdeauna să cucerească lumea prin cunoaștere, să-i dezlege toate tainele.. și care mister este mai amplu și mai indescifrabil decât femeia? În încercarea noastră de a o înțelege, ne-am împotmolit de-a lungul veacurilor în unele concluzii eronate cu privire la femeie, iar aceste concluzii, repetate ani și ani, s-au transformat în prejudecăți nesănătoase. Din lista nefericit de lungă, aducem în discuție cele mai mari 3 prejudecăți ale bărbaților cu privire la femei:

Femeile intră în relație cu ei din interes, și vor doar să îi folosească, in general pentru aspecte materiale”

Cu siguranță am auzit cu toții expresia „tipa aceea e pe interes, se folosește de el”. In ultimele decenii în special, percepția colectivă a bărbaților cu privire la femei alunecă tot mai mult in această direcție. Fără a pretinde că nu există situații și cazuri particulare în care chiar așa stau lucrurile, merită să privim puțin mai atent la ceea ce a devenit în timp o prejudecată pripită care nu face deloc cinste bărbaților.

Decât să pierdem timpul întrebându-ne „oare mă iubește, sau e pe interes?” a fi mult mai bine să ne întrebăm „de ce sunt mai mereu suspicios că femeile vor să mă folosească?”. Acesta este un pas de bază, cu adevărat bărbătesc în abordarea acestei probleme delicate.

De ce cred bărbații aceasta?

Motivele pentru care bărbații pun pe femei aceasta eticheta sunt multiple.

De fapt, problema este că noi, bărbații, nu înțelegem decât în foarte mică măsură femeia, și astfel riscăm să tragem concluzii greșite care ne afectează atât pe noi individual, cât și relația.

Ideea că femeile vor să folosească bărbații pornește de la premisa că ele realizează un fel de calcul sau plan în mintea lor, după care îl aplică sistematic. În realitate, modul de operare al femeilor nu este de loc acesta pentru că ele sunt în primul rând ființe emoționale, nu calculate și axate pe rațiune rece.

Subiectul e complex, dar putem porni pe drumul cel bun cu câteva lucruri simple și important de știut despre femei:

  • Femeile, la fel ca și noi, au nevoi sufletești și caută fericirea in relatia de cuplu
  • Femeile înțeleg aceasta fericire diferit decât bărbații, în multe privințe –  dar si ele isi doresc o iubire ideala alaturi de un barbat asa cum si noi barbatii visam la o relatie ideala, completa si implinitoare
  • O femeie are nevoie în primul rând de siguranță, de stabilitate și de sentimentul unui refugiu. Ea își dorește ca bărbatul să fie un sprijin în viața ei, pentru ca ea, având în suflet această siguranță, să se poată simți liberă să își exprime feminitatea
  • Femeile caută foarte mult afecțiunea și constanța în sentimente și angajamente.
  • Femeile se exprimă și se manifestă cel mai mult în și prin emoții. Ceea ce poate să pară o tentativă de a profita, este de cele mai multe ori doar o expresie a unei nesiguranțe interioare, sau a unei nevoi de afecțiune, de tandrețe, de atenție etc

Știind aceste câteva principii de bază despre femei, putem să discernem mult mai ușor în ce măsură ele au cu adevărat dorința de a ne folosi, și în ce măsură noi de fapt proiectăm pe ele propriile noastre angoase și neliniști masculine. Și astfel ne întoarcem iarăși la noi, bărbații. De ce ne temem să nu fim folosiți? Ar putea fi oare și din cauză că nu avem atâta încredere în noi pe cât ne-ar plăcea? Există cumva în noi o lipsă de stimă de sine? Sau poate uneori suntem chiar noi cei care inconștient tindem să ne folosim de femei, și atunci le privim și pe ele prin prisma acestei proiecții? În realitate, indiferent ce tendință ar putea avea femeia, un bărbat nu poate fi folosit decât dacă se pune în ipostaza de a fi folosit, iar femeia întotdeauna se va mula pe atitudinea bărbatului.

Un barbat vertical, increzator in el și în destinul lui, puternic și hotărât, o va face pe iubita lui să îl urmeze și să îl susțină cu toate energia ei misterioasa.

Femeia trebuie să fie în mod natural supusă bărbatului

Una dintre cele mai învechite prejudecăți masculine în raport cu femeia este cea a inferiorității ei față de bărbat. O reminiscență patriarhală toxică, ce este adesea încă alimentată de unele ramuri ale culturii și educatiei, această viziune nu este doar nerealistă, dar este și nedreaptă pentru femei.

Asa cum bărbatul este puternic prin ratiune, femeia este puternică prin intuiție si sensibilitate. În prezent, lumea a depășit de mult acea etapă în care femeile erau izolate undeva într-o arie a activităților casnice și a evenimentelor sociale, dar atitudinea masculină încă nu a reusit să se sincronizeze cu noua realitate, nici acum, după un secol. Femeile au căpătat egalitatea cu bărbații în fata legii și în societate abia in jurul anului 1915, ceea ce era în definitiv firesc și natural. Acum, în secolul XXI, există o șansă de a se ajunge la o egalitate reală, justă între sexe, pentru prima oară în istoria cunoscută.

Ideea în sine de a stabili un raport superior-inferior între bărbat și femeie este sortită eșecului, pentru că nu se poate crea un asemenea raport între două aspecte polarizate si complementare , cum sunt femeile și bărbații.

Dincolo de acest principiu elementar, femeile și-au dovedit de-a lungul istoriei abilitățile, valoarea, priceperea, calitățile și capacitatea de a realiza lucruri mărețe cel puțin la fel de consistent ca și bărbații, în unele domenii excelând chiar mult peste ceea ce reușesc bărbații în medie. Feminitatea și puterea feminină se află la momentul actual într-o ascensiune amețitoare: există femei milionar, femei cu invenții geniale în plan științific, femei cu funcții militare importante, femei implicate în politică și în administrație la nivel înalt, femei care sunt formatori de opinie pentru sute de milioane de oameni etc. Date fiind toate aceste realități, concepția unei femei supuse este nu doar desuetă, dar chiar ridicolă.

Ipostaza femeii supuse provine în mare măsură dintr-o eroare de percepție a bărbaților: Femeia are înclinația naturală de a căuta un bărbat puternic și apoi de a rămâne alături de el, ea simte o nevoie organică de a urma direcția dată de un bărbat treaz și sigur pe el, care îi inspiră încredere și siguranță.

Neîntâmplător se spune că în spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie extraordinară. În definitiv, acesta e modelul unei relații armonioase în toate timpurile. Când întâlnește un astfel de bărbat, femeia îl susține, îi stă alături, îi potențează calitățile și demersurile prin feminitatea și intuiția ei, toate acestea fiind expresii perfect firești ale naturii feminine, a unei ramuri a destinului ei arhetipal, fără ca aceasta să însemne că singurul ei scop în viață este să slujească bărbatul. Asa se explică atitudinea specifică a femeii în relație cu bărbatul pe parcursul istoriei, și nicidecum prin împlinirea unei datorii de supunere. Acea normă a supunerii femeii „din oficiu” este o construcție socială artificială apărută dintr-un set de reguli scrise, deloc surprinzător, tot de bărbați.

Femeia a fost definită ca fiind „sexul slab” timp de secole, deși realitatea contemporană contrazice aceste cuvinte. Astăzi suntem martorii unei o forțe colective feminine în plină expansiune care se desfășoară în paralel cu un declin evident al masculinității.. Adevărata urgență în situația prezentă nu este că femeia ar trebui să fie supusă, ci că este nevoie mai mult ca oricând de bărbați maturi, puternici, siguri, ințelepți, treziți ca și conștiință, care să poată complementa și echilibra valul de nestăvilit al matriarhatului care ia naștere chiar sub ochii noștri.

Femeia este mereu nemulțumită și îl cicalește pe bărbat fără sens

Cu siguranță toți bărbații care au avut sau au o relație de durată s-au confruntat cu bombardamentul de cicăleli și reproșuri pe care femeia pare uneori că le scoate dintr-un sac fără fund. Impresia pe care femeile o pot lăsa în astfel de momente este că ele sunt veșnic nemulțumite, că este un dat implacabil al firii ca ele să fie astfel. Bineînțeles, și bărbatul uită să privească spre el însuși pentru a vedea dacă a contribuit și el la aceasta situație.

Deși pare inexplicabilă, chestiunea femeii aparent mereu nemulțumite poate fi descifrată pe baza unor repere simple:

– Au motive să fie nemulțumite

Fără îndoială că femeia este mult mai vocală și mai generoasă în exprimarea nemulțumirilor sale, însă în majoritatea cazurilor, există motive rezonabile în spatele lor.

Bărbatului i se pare că face totul perfect in relație, și că a dăruit chiar foarte mult… Mândria masculină ne face de multe ori să credem că suntem exemplari în relația de iubire și nu ni se poate reproșa nimic. Ei bine, noroc că există femeile..

Sensibilitatea și receptivitatea femeii îi permit să constate și să identifice la bărbat unele carențe grave de comportament, unele lacune în maturizarea lui, sau o încetinire a ritmului pe drumul către atingerea idealurilor lui. Femeia folosește emoția și intuiția ca instrumente de cunoaștere și astfel este mult mai capabilă să simtă nuanțe, tendințe, impulsuri nesănătoase pe care bărbatul fie nu le percepe, fie s-a obișnuit să le ignore și se află într-o degradantă conviețuire cu acestea.

Pentru că vede și reperează toate aceste probleme, femeia le semnalează, pe loc sau după o vreme. În cele mai multe situații, ea începe cu simple observații prietenești sau aluzii, însă după ce a încercat această variantă de câteva zeci de ori iar bărbatul fie nu a recepționat, fie nu a înțeles, fie a ales să rămână pasiv în acea direcție, femeia va crește inevitabil turația și intensitatea cu care se exprimă.

Frustrarea și sentimentul de neputință care se acumulează în femeie în asemenea cazuri fac ca ea să treacă de multe ori într-o fază cronică, în care deja se așteaptă ca bărbatul să facă greșeli, să fie neatent, etc. Astfel apare acel fond de nemulțumire constantă, care este de fapt un răspuns la o formă sau alta de mediocritate constantă pe care unii barbati o perpetueaza in viata lor.

Pe lângă aceste neajunsuri care țin de comportamentul bărbatului, femeile pot deveni cicalitoare și pe fondul unei neîmpliniri în relație, pe aspecte care țin de interacțiunea efectiva cu iubitul lor (simt ca nu li se acordă suficient timp, sau atenție, nu primesc tandrețea pe care o doresc, nu sunt împlinite în pat așa cum ar vrea, sau cât de des ar avea nevoie, resimt o lipsa de comunicare în cuplu etc). un alt reper este

– Femeia își exprimă diferit emoțiile

Paleta de stări și trăiri emoționale prin care femeia trece pe parcursul unei zile este probabil de 10 ori mai mare și variată decât în cazul bărbaților. Limbajul lor interior este pur și simplu foarte diferit de al nostru. Când un bărbat e nemulțumit de ceva, ori exteriorizează pe loc (se aprinde, se ceartă și apoi se calmează), ori găsește o cale să își defuleze acea tensiune (iese cu băieții, se uită la sport, face sport, merge la sală, se joacă pe calculator etc)

În cazul femeii, lucrurile stau diferit. Ea are un alt ritm interior, are nevoie să proceseze psihic tot tumultul de emoții pe care le trăiește, și reacționează pe măsură ce procesează. Ea poate fi și o oala sub presiune, care adună o perioadă tensiuni dupa tensiuni, si apoi explodează într-un scandal imens. O alta manifestare binecunoscuta poate fi picătura chinezească, atunci cand repeta mereu și mereu tiparul de cicăleală și nemulțumire. Aceasta nu înseamnă însă că femeia este prin natura ei cicălitoare sau ca are mereu ceva de obiectat. Totuși, dacă există motive reale, femeile tind să reacționeze după acest tipar, așa cum și bărbații reacționează după tiparele proprii.

Provocare

În loc de încheiere, vă lansez o provocare: haideți să privim întâi la noi și la cum putem noi fi mai buni ca bărbați în relațiile cu femeile din viața noastră, și să le acordăm privilegiul de a fi ele însele, libere de corsetul unor prejudecăți pe care, în momentele frumoase ale vieții în doi, nici noi nu le mai credem.

Share:

Fii mereu la curent

© 2021 Theodor Pop. All rights reserved. Developed by ALY Media

Scrie-ne si noi te sunăm pentru a discuta gratuit.

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar