Caută
Close this search box.

Calea bărbatului conștient

Citeste articolul

Cuprins

Bărbatul de atunci și de acum

 La trecutu-i mare, mare viitor?

Auzim adesea că bărbații sunt ”sexul puternic”, capii de familie, cei care poartă responsabilitatea pentru bunăstarea și siguranța societății. Însă care este cu adevărat sursa puterii masculine? Ce înseamnă cu adevărat să fii un bărbat? Răspunsul la această întrebare a trecut prim multe mutații pe parcursul ultimelor decenii și a fost puternic reevaluat, revizuit și chiar denaturat. Totuși,  deși parțial uitate, valorile masculine autentice și sănătoase au rămas din fericire, aceleași.

Privind panoramic desfășurarea celor 6 milenii de istorie cunoscută, observăm că toate marile decizii, evenimente și direcții de evoluție ale omenirii s-au aflat în mod direct sub puterea bărbatului. De la șefi de trib, regi, aristocrați, generali, și până la mari preoți, papi, bancheri și mari negustori, bărbații au dominat, cel puțin din punct de vedere funcțional și decizional, formarea și dezvoltarea culturii și civilizației umane. Modelul patriarhatului a prins rădăcini adânci și a infiltrat toate formele de organizare a vieții: politic, militar, economic, academic, social etc.

Pe scurt, bărbații au deținut o supremație aproape absolută timp de mii de ani, construind prin aceasta o adevărată tradiție a dominantei masculine, tradiție ce a contribuit masiv la conturarea lumii așa cum o cunoaștem astăzi, atât în aspectele pozitive, cât și în cele negative. Tronul masculinității începe însă să se clatine de câteva zeci de ani încoace.

Marea întrebare: Este bine sau nu?

Declinul masculinității în epoca modernă

Finalul mileniului al II-lea și mai ales începutul mileniului III aduc o accelerată și inevitabilă răsturnare de situație: diminuarea privilegiilor și poziției aproape hegemonice până acum a bărbatului în societate. Ca urmare a acestei restructurări a lumii, dar și din cauza multiplelor erori de atitudine și  percepție pe care le-a făcut secole la rând,  bărbatul se află în prezent în fața a două provocări importante, care sunt strâns legate una de cealaltă.

Ascensiunea binemeritată a femeii

Consolidarea democrației și a principiului egalității au declanșat și stimulat o tot mai puternică prezență a femeilor în toate planurile unde înainte doar bărbații dețineau puterea. Femeile au un cuvânt important de spus în economie, politică, administrație, știință etc. Astfel, femeile au căpătat drepturi care le fac, așa cum e firesc, egale cu bărbații, și chiar au reușit să surclaseze tabăra masculină în multe aspecte. Spre exemplu, la ora actuală, femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații și sunt mult mai performante academic, astfel că există mai multe femei absolvente de studii superioare decât bărbați.

Criza identității masculine

Modernizarea și creșterea nivelului de comfort pe toate planurile vieții au condus la atrofierea unora dintre calitățile masculine esențiale. Bărbații nu au mai fost puși în situația de a lupta fizic pentru supraviețuire sau pentru libertate, obținerea bunurilor de primă necesitate a devenit ceva banal (dezvoltarea orașelor scos din ecuație activități precum vânatul, agricultura, îmblânzirea animalelor, construirea cu puterile fizice proprii a unei case etc). Astfel, pe nesimțite, bărbatul s-a văzut ușurat din oficiu de multe sarcini și poziții pe care el își construia identitatea și ideea de sens.

Situația crizei identitare a bărbaților a atins în prezent cote alarmante, conturând tabloul unui declin masiv al masculinității în epoca actuală. Bărbații se află în dezavantaj față de femei pe multiple planuri (speranța de viață, inteligența emoțională, sexualitatea, viteza de maturizare, capacitatea de asumare a răspunderilor majore etc). În plus, noile generații de gen masculin afișează carențe îngrijorătoare în ceea ce privește capacitățile de interacțiune cu alți oameni (în particular cu femeile), se află într-o tot mai puternică alienare față de realitate (ca efect al alunecării în lumea virtuală și a excesului de pornografie) și, prin urmare, sunt din ce în ce mai puțin capabili să creeze și susțină o relație de cuplu funcțională și echilibrată.

Inversare roluri în cuplu       

Tot mai multe studii evidențiază faptul că bărbații și-au uitat rolul tradițional în cuplu și în societate și chiar au început să importe tot mai multe atitudini mai degrabă feminine, în timp ce femeile își asumă tot mai multe responsabilităăți și ajungă să preia poziția de „bărbat în casă”, fie din necesitate, fie pentru că nu se simt în siguranță și nu au încredere în bărbat.

În fața unei imagini atât de sumbre și îngrijorătoare, mulți dintre noi ne vom întreba pe bună dreptate ce este de făcut și cum pot fi remediate aceste neajunsuri ale bărbatului modern.  Soluția se află la îndemână, acolo unde a fost mereu, în interiorul nostru!

Urgență în viața bărbatului – Recâștigarea masculinității

Recăpătarea puterii masculine și recâștigarea puterii proprii de către bărbat este o prioritate majoră în prezent și merită toată atenția și eforturile noastre, iar acest demers este un adevărat drum inițiatic plin de provocări și de intensitate, un drum care nu se încheie niciodată, ci urcă mereu și mereu spre noi culmi.

”Câmpul de luptă” al existenței bărbatului se mută tot mai mult în planul interior, cel al emoțiilor, al percepțiilor și reacțiilor – marile provocări nu mai sunt războaiele sau găsirea hranei, ci armonia relației cu femeia iubită, viața fericită în familie, împletirea echilibrată între viața personală și profesională etc. Toate aceste realități  ne pun pe noi, bărbații, în fața unei nevoi constante de a ne autodepăși și de a ne extinde orizonturile, și ne aruncă într-o aventură plină de necunoscut, de riscuri și de încercări diverse.

Nici un drum nu poate însă să fie parcurs fără repere corecte, iar aceste repere sunt ingredientul esențial pentru a ajunge cu bine la destinație. Reperele sunt principiile și valorile masculine autentice și sănătoase, un adevărat cod de conduită a bărbatului exemplar pe toate planurile vieții sale.

Marile Valori Masculine Arhetipale:

Verticalitatea

Verticalitatea îl face să fie un om de onoare. Un astfel de bărbat nu face orice, oricum și oricând, de dragul interesului propriu ori a câștigului personal– fie el emoțional, senzual, financiar sau relațional. Din punctul acesta de vedere, bărbatul vertical este practic imun la compromisuri, ceea ce îi oferă o forță interioară formiabilă

Curajul

Un bărbat curajos în lumea modernă este un bărbat care îndrăznește să exploreze lumea propriilor emoții, un bărbat care își asumă o relație cu o femeie pe termen lung, un bărbat care își privește în față insecuritățile și urmărește să le depășească, care comunică sincer și autentic, care nu se teme de părerea oamenilor și nu își pune măști pentru a fi popular sau plăcut.

Bunul simț

Bunul simț al bărbatului puternic este în primul rând un simț al măsurii în toate, de la comportamentul în societate sau în relație și până la cele mai mici detalii ale stilului său de viață.

Puterea de a iubi

Bărbatul care iubește femeia fără să o constrângă, fără să condiționeze iubirea sau să o reducă la o dimensiune strict erotică, acel bărbat nu doar că este puternic, ci este și într-un continuu proces de transformare și slefuire a naturii sale masculine

Lista calităților și valorilor ce definesc un bărbat cu adevărat trezit poate continua mult, însă aici le-am amintit pe câteva dintre cele mai importante

Calea Bărbatului Conștient

În concluzie, este cât se poate de clar că noi, bărbații zilelor noastre, ne aflăm în fața unei iminente și necesare revoluții interioare, o revoluție a renașterii valorilor masculine profunde, autentice. Pentru aceasta avem nevoie în primul rând de repere, apoi de motivație și , bineînțeles de o acțiune concretă și hotărâtă cu și pentru noi înșine. Și pentru că „unde-s mulți, puterea crește”, am adus împreună toate aceste ingrediente într-un program masculin de dezvoltare și autoperfecționare numit, deloc întâmplător, Calea Bărbatului Conștient.

Share:

Fii mereu la curent

© 2021 Theodor Pop. All rights reserved. Developed by ALY Media

Scrie-ne si noi te sunăm pentru a discuta gratuit.

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar