Caută
Close this search box.

[INSPIRAȚII] 🌹 Timpul, relația și fericirea în cuplu (1)Simți că bărbatul se îndepărtează tot mai mult de tine și nici tu nu mai simți văpaia de la începuturi? Din dorința lui de supremație și control absolut, el ți-a luat bucuria de a fi tu însăți și de a îți exprima feminitatea. Probabil ai făcut-o și tu inconștient, amândoi ați încercat să vă ”schimbați” unul pe celălalt pentru a vă spori gradul de confort și a vă simți în siguranță în relație. Paradoxal însă după ce v-ați dresat unul pe celălalt, fiecare trăgând ”spuza pe turta sa”  în certurile voastre au apărut faimoasele replici ”nu știu ce se întâmplă, dar nu mai ești bărbatul / femeia de care m-am îndrăgostit”. Este un scenariu clasic de devitalizare a relației prin înlănțuire și jocuri de putere. 


Bună, sunt Theodor, trainer de masculinitate și, în continuare, îți voi explica unele concepte de bază care, sper, vor face puțină lumină în relația ta de cuplu. 

Îți voi explica de ce relațiile ajung în acest impas și ce-ai putea să faci diferit astfel încât să vă puteți oferi unuia altuia, atât siguranță, cât și libertatea și spațiul de care fiecare aveți nevoie fiecare – timpul împreună și timpul separat. De asemenea, îți voi explica despre secretele  dormitului împreună. 

Dar până la dormitul împreună, aș vrea să te întreb ce înseamnă pentru tine fericirea în relație? 

Unul din factorii care duc frecvent la distanțare și la deteriorarea calității relației de cuplu este înțelegerea diferită a ceea ce înseamnă fericirea, sau mai exact diferența de valori dintre parteneri. 

Pentru majoritatea bărbaților, o relație fericită înseamnă confort, control, provocae, disponibilitate amoroasă nelimitată, erotism, pasionalitate, iubire profundă, constanță a emoțiilor și a atitudinilor, libertate, deschidere și susținere din partea ta în viața lui. Pe scurt, un bărbat își dorește ca femeia să fie mereu gata de nebunii, să îl iubească înflăcărat și să îl vadă ca pe un adevărat rege al sufletului ei. Bărbatul caută adrenalină, libertate, vrea să dovedească faptul că este un alfa!

Pentru o mare parte din femei, pe de altă parte, fericirea înseamnă siguranță, afectivitate, iubire, simțire, profunzime a emoțiilor, și o prezență constantă a bărbatului în viața ei. Femeia își vrea bărbatul cuminte și devreme acasă, ascultător și predictibil în comportamente..

Poți vedea cu ochiul liber diferențele dintre voi. Tu – siguranță, emoții, colaborare, timp împreună. El – aventură, libertate, risc, erotism.

Ce e de făcut? 

Diferențele în sine nu reprezintă, neapărat, un lucru rău, dimpotrivă, ele pot fi o cale prin care puteți evolua împreună și vă puteți lărgi orizonturile. 

Dar în relațiile disfuncționale, acolo unde nu există acest schimb benefic de energii și valori, ea rămâne blocată pe dinăuntrul relației, iar el pe dinafară. 

Cu alte cuvinte, femeia se rigidizează în dorința ei de siguranță. E normal pe undeva să facă asta, misiunea ei fiind cea de a  construi un cuib stabil pentru copii, o fortăreață în care să se simtă la adăpost de orice pericol. Iar bărbatul, în tot acest răstimp, rămâne pe dinafara relației,  pe jumătate înstrăinat, semi-voit, pentru că el își închipuie că astfel va avea parte de libertatea și spiritul de aventură de care el are nevoie. 

Involuntar, fiecare ajunge să reprezinte pentru celălalt călăul sau tot ceea ce celălalt respinge cu toată ființa lui sau încearcă să evite cu orice preț. 

Există soluții la această dramă relațională? Se poate ieși din acest cerc vicios? 

Da, există!

Eliberarea din suferință este jocul dintre implicare și libertate. O relație fericită are nevoie deopotrivă de implicare și dăruire constantă și sistematică, pe de o parte, și de libertate și spațiu, pe de altă parte. 

Ambii vă bucurați de implicarea celuilalt în relație, însă fiecare are nevoie de spațiul lui personal și de o marjă mai mică sau mai mare de libertate pentru a fi fericit. E nevoie de maturitate și de iubire conștientă ca să nu iei libertatea partenerului, astfel încât el să nu rămână în tiparul său, aproape inevitabil, și să nu sfârșească prin a-și pierde farmecul și atractivitatea. 

Libertatea ne oferă fiecăruia dintre noi posibilitatea de a ne reinventa, de a ne reînnoi permanent, de a crește și înflori, și este un ferment indispensabil pentru acea prospețime și intensitate pe care ni le dorim cu toții în relațiile noastre de iubire. 

Tu cum îți exprimi libertatea? Abia aștept să citesc răspunsul tău!

Urmează să-ți povestesc mâine, în mail-ul următor, cum facem cu acel timp separat și timp împreună pentru a reconcilia aceasta diferență de valori și perspective relaționale dintre bărbat și femeie. 

Pe curând!

Scrie-ne si noi te sunăm pentru a discuta gratuit.