Lecție 1 de 0
In Progress

💎Tehnici și metode practice – Surya Namaskara

Theodor decembrie 6, 2023

Salutul Soarelui - Surya Namaskara

Vom prezenta o formă foarte accesibilă şi totodată uşor de asimilat a exerciţiului yoghin tradiţional Surya Namaskara (Salutul Soarelui). Acest exercițiu are avantaje deosebite, în care sunt incluse profunde efecte binefăcătoare legate în primul rând de dinamizarea amplă, globală a întregii fiinţe şi trezirea însoţită de amplificarea armonioasă a aspectului masculin, solar (HA), YANG, de semn (+) al fiinţei celui care îl practică perseverent.

Ce este de fapt "Salutul yoghin al Soarelui" (Surya Namaskara)?

În limba sanscrită, Surya înseamnă Soare, iar Namaskara înseamnă a saluta plin de devoţiune şi dragoste. Surya Namaskara este un minunat ansamblu de posturi dinamice yoga care pregătesc foarte bine fiinţa pentru practica tehnicilor puternice din Calea Bărbatului Conștient (tehnici pe care totodată le completează într-un mod specific). Surya Namaskara tonifică întreaga musculatură corporală şi face să apară o anumită accelerare dublată de o amplificare armonioasă a respiraţiei şi a ritmului cardiac, fără a provoca însă stări de oboseală sau de pierdere a suflului.

Concret, Surya Namaskara este o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări, repetate de mai multe ori la rând cu scopul de a ne pune în acţiune întregul sistem muscular pentru a îl „încălzi” şi a-l condiţiona în vederea efectuării cu o maximă eficienţă a Programului de Practică. Salutul Soarelui este în acelaşi timp un excelent exerciţiu de „punere în formă” şi mai ales din această cauză el este ceva mai rapid şi dinamic în comparaţie cu alte tehnici de control a energiei. În egală măsură însă, Salutul Soarelui poate constitui un ansamblu de exerciţii separate care pot fi practicate cu succes în afara Programului de Practică propriu-zis.

În mod tradiţional, yoghinii din India realizează Salutul Soarelui ca procedeu de “încălzire” dimineaţa, chiar la răsăritul soarelui, în natură, expunându-și trupul la lumina solară.

Cum putem învăţa foarte uşor Surya Namaskara?

La prima vedere, dacă privim în mod superficial ilustraţiile acestei tehnici, am putea crede că aici este vorba despre ceva foarte complicat, dar analizând totul cu atenţie realizăm că de fapt această complexitate nu este decât aparentă. În realitate, acest ansamblu de exerciţii este compus din numai 6 mişcări simple care se reiau apoi în sens invers, formând prin dublare suita de 12 mişcări. Pentru ca să-l învăţăm cât mai repede, este foarte bine să începem cu mişcările 1,2,3 şi 4, după care vom asimila cu mai multă uşurinţă poziţiile (mişcările) 10, 11 şi 12. Imediat după aceasta, vom învăţa mişcările de la 5 la 9. Atunci când le vom cunoaşte şi pe acestea foarte bine, va fi de ajuns doar să le intercalăm la locul lor în cadrul ansamblului de exerciţii, care astfel va fi complet.

Începutul practicii propriu-zise

Concentrarea neîntreruptă şi participarea noastră atentă şi activă sunt de o importanţă primordială în timpul execuţiei corecte a lui Surya Namaskara.

La fiecare mişcare este necesară o participare activă a conştiinţei care ne readuce în momentul prezent. Când realizăm Surya Namaskara nu trebuie să ne gândim la nimic altceva; procedând astfel, vom evita gradat divagaţiile mentale şi „pauzele” atenţiei.

Vom menţine de asemenea un anumit ritm specific, care va rămâne constant de-a lungul tuturor reluărilor succesive a lui Surya Namaskara. Acest aspect este foarte important. Doar primele două repetări le putem face ceva mai lent şi nu neapărat duse până la perfecţiune, deoarece la început muşchii sunt ceva mai înţepeniţi, în special dimineaţa.

În timpul practicii se recomandă să fim orientaţi cu faţa către Soare, fie către Est (răsărit). Totodată este esenţial să evocăm clar şi să păstrăm în minte cât mai ferm şi constant imaginea sferei gigantice de forţă a Soarelui, dătătoare de viață. În timpul conștientizării dintre execuții, vom medita asupra Soarelui, vizualizându-l cu ochii închiși chiar în fața noastră și considerându-l un veritabil hrănitor şi dispensator al întregii vieţi terestre.

Întreaga noastră energie, chiar şi cea pe care o folosim pentru realizarea Salutului Soarelui, o împrumutăm (o asimilăm și o acumulăm atunci prin rezonanţă) din strălucirea şi radiaţia lui, deoarece toată hrana din care este construit şi sintetizat neîncetat trupul nostru provine în mod direct din lumina ce ne parvine de la Soare. Mai mult decât atât, fiecare atom al trupului nostru a făcut parte la un moment dat dintr-o stea asemănătoare Soarelui sau chiar din Soarele însuşi. Tot atunci vom putea conceptualiza, din ce în ce mai profund, focarul energiei cosmice divine care se manifestă sub forma Soarelui.

Treptat, pe măsură ce vom exersa constant şi perseverent Salutul yoghin al Soarelui, vom deveni în mod tainic conştienţi de semnificaţiile spirituale profunde ale Salutului yoghin al Soarelui, care va înceta să mai fie pentru noi un simplu ansamblu de exerciţii, iar această trăire inefabilă va îngloba astfel gradat întreaga noastră fiinţă, făcând-o să înflorească pe toate planurile. Graţie acestei atitudini lăuntrice constante, energia subtilă solară (HA(+)) YANG, pe care o vom asimila și acumula gradat realizând Surya Namaskara va fi întotdeauna uriaşă.

Dacă vom începe să practicăm cu asiduitate Salutul Soarelui în fiecare zi vom remarca în decursul a numai 6 luni transformări de-a dreptul spectaculoase chiar şi la nivelul trupului fizic. Pentru a ne autotesta, putem chiar să ne notăm, la începutul practicii, câteva dimensiuni ale trupului: circumferinţa taliei, coapselor, pieptului, bicepşilor şi gâtului şi putem păstra o fotografie.

După 6 luni – perioadă care nu înseamnă aproape nimic raportat la scara unei vieţi umane obişnuite – ne vom fotografia din nou şi apoi vom compara vechile date cu măsurile actuale pentru a putea fi convinşi cu siguranţă de noile rezultate care vor fi şi mai clare pentru noi dacă vom realiză atent cele 2 fotografii. De altfel, suplimentar, hainele pe care le purtăm ne vor confirma încă dinainte aceste transformări.

La început, putem exersa fiecare postură a acestui ansamblu separat, timp de câteva zile, realizându-le mai întâi pe cele mai uşoare. Nu trebuie să căutăm să atingem forţat perfecţiunea încă de la primele tentative. Atracţia pe care Surya Namaskara o va exercita mereu asupra noastră este, printre altele, dată şi de neîncetata perfecţionare adusă execuţiei sale mai ales în cadrul metodelor avansate.

Ritmul

Majoritatea cărţilor de yoga care descriu Surya Namaskara omit o indicaţie legată de ritmul sau viteza de execuţie a mişcărilor acestui ansamblu de exerciţii. Tocmai de aceea, mulţi practicanţi (îndeosebi cei occidentali care sunt lipsiţi de o autentică îndrumare tradiţională) execută Salutul Soarelui fie prea repede, fie prea lent și nu alocă suficient timp pentru conștientizare, care este etapa esențială. Încă de la început trebuie să vă atragem atenţia că aceasta este o curentă eroare în realizarea lui Surya Namaskara. Atunci când vom stăpâni foarte bine Salutul yoghin al Soarelui, vom putea efectua mai mereu întreaga serie de mişcări în 35-40 de secunde. Doar atunci când aplicăm metodele avansate, vom putea să realizăm într-un ritm mai rapid câteva execuții, rămânând pe deplin conștienți în fiecare postură. Conștientizarea va fi menținută circa 20 secunde când realizăm individual iar când realizăm cu ghidare, vom urmări să ne dizolvăm în câmpul global de conștientizare care se expansionează și ne cuprinde pe toți, la Unison.

Atunci când tehnica este realizată separat, primul nostru obiectiv va fi să facem 15 Surya Namaskara în aproximativ 14-15 minute.

Dacă aceasta este singura noastră practică de transformare pe care o cunoaștem și o realizăm, după 4 luni de practică neîntreruptă, unii dintre noi vom putea realiza cu uşurinţă 33 de serii în 30 de minute. Aceasta constituie o foarte bună medie de execuţie a lui Surya Namaskara. Aceste serii le putem structura, dacă vrem, în două reprize, 15 minute dimineaţa şi 15 minute după amiază – imediat cum ne întoarcem de la birou sau activități, înainte de a mânca.

Contraindicaţii

În principiu, femeile în timpul ciclului menstrual nu vor practica Surya Namaskara, cel puţin în primele două zile ale ciclului. Această contraindicaţie depinde însă de situaţia individuală a fiecărei femei.

De asemenea, viitoarele mame vor putea practica Salutul Soarelui numai până la începutul cele de-a 5-a lună de sarcină, iar după naştere nu vor practica decât gradat, pe măsură ce funcţiile şi energiile corporale revin la parametrii lor normali.

Pentru bărbați, doar în cazurile de hernie este contraindicată practica lui Surya Namaskara.

Respiraţia

Sincronizarea respiraţiei cu mişcările realizate este esenţială și este de fapt cheia execuției corecte a Salutului yoghin al Soarelui. Această sincronizare, deşi ar putea părea foarte complicată la prima vedere, nu este în fond decât un ritm respirator cât se poate de natural care este suprapus ritmului mişcărilor şi vom observa că ne-ar fi chiar dificil să respirăm altfel decât ne este indicat fără să simţim foarte repede că ne sufocăm. În schimb, dacă urmăm indicațiile și ne sincronizăm aşa cum trebuie mişcările şi respiraţia, autoverificarea va fi că vom reuşi să executăm un mare număr de suite de mişcări fără să obosim şi mai ales fără să ne pierdem suflul.

Pentru a învăţa cât mai repede cum trebuie să respirăm armonios în timpul realizării lui Surya Namaskara, cel mai uşor este să reţinem unde se află momentele de retenţie a suflului:

-în prima fază (primele 6 mişcări) ne vom reţine suflul în poziţia asemănătoare cu un V inversat;

-în faza a doua (ultimele 6 mişcări) ne vom reţine suflul tot în poziţia asemănătoare cu un V inversat şi de asemenea în postura următoare. Expirăm după aceea, în ambele situaţii, întinzându-ne către înainte, ceea ce este foarte logic. Pentru uşurarea memorării, vom prezenta în final un tabel sintetic al secvenţelor respiraţie-posturi.

Atunci când secvenţa de mişcare a devenit oarecum automatică şi nu mai trebuie să-i consacrăm întreaga atenţie, vom trece să învăţăm să respirăm sincronizat cu mişcările. Acest mod de a proceda ne va uşura foarte mult asimilarea procedeului.

Un sfat util: În primele zile de practică, atâta timp cât mişcările nu ne sunt încă familiare și dacă nu realizăm Surya Namaskara cu ghidare directă, este mai bine să nu ţinem deocamdată cont de respiraţie la execuţia posturilor.

Modul de execuţie a lui Surya Namaskara

Cele 12 mişcări care alcătuiesc Surya Namaskara, în sincronizare cu respiraţia, sunt:

1. Venim în picioare, coloana este atunci perfect dreaptă iar tălpile sunt depărtate la lățimea umerilor, cu picioarele drepte, aşezăm mâinile cu palmele lipite în zona pieptului, vârfurile degetelor mari fiind aşezate în scobitura gâtului, în unghi drept faţă de celelalte degete. Expirăm apoi lent, pe gură, dând afară tot aerul din plămâni; sprijinim coatele pe coaste însă menţinând mâinile la locul lor. Vom expira atunci profund, urmărind să expulzăm şi ultimile molecule de aer viciat din noi, retrăgând ușor zona abdominală. Atunci când plămânii sunt complet goi, contractăm toţi muşchii, începând cu labele picioarelor, apoi pulpele, coapsele, abdomenul (deja contractat datorită expiraţiei forţate), spatele, pieptul, braţele, palmele şi gâtul; pe scurt, contractăm sistematic întreaga musculatură corporală pentru o clipă.

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă mâinile nu sunt aşezate la înălţimea potrivită şi degetele nu sunt lipite, plămânii nu se pot goli complet de aerul rezidual.

2. Relaxăm apoi toţi muşchii şi venim cu braţele complet întinse în sus către spate, curbând cât mai mult zona bazinului şi orientându-ne privirea cu ochii închiși către vârfurile degetelor. Inspirăm în această extensie profund şi fără grabă pe nas.

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă nu curbăm bine spatele şi zona bazinului, musculatura spatelui nu va fi întinsă suficient de mult și nu vom putea umple complet plămânii cu aer.

3. Expirăm profund pe gură, aplecându-ne în acest timp în faţă întocmai ca în cazul execuţiei lui Padahastasana. Idealul este să putem aşeza palmele cu toată suprafaţa lor pe sol – dar putem rămâne cu mâinile întinse până la limita flexibilității – vom veni de asemenea cu capul cât mai aproape de genunchi. În faza finală a mişcării, vom retracta parţial şi abdomenul, exact ca la începutul realizării lui uddhiana bandha (fără a face însă complet Uddhiyana Bandha şi mai ales fără să forţăm). La început, în situaţia în care suntem mai rigizi, palmele nu vor atinge solul, dar le vom sprijini pe gambe (glezne) pentru a putea realiza retracția abdominală.

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă nu venim suficient de mult cu capul către genunchi, flexia trupului va fi mai puţin accentuată iar efectele sale sunt considerabil reduse. Faptul de a avea bărbia presată cât mai mult de piept face să se amelioreze gradat toate dezechilibrele funcţiei tiroidiene.

4. Inspirăm în continuare profund pe nas, și simultan întindem piciorul stâng spre spate, însă (Atenţie!) nu la maximum pentru că în acest caz ne va fi imposibil să adoptăm poziţia corectă. Vom păstra toată talpa piciorului drept la sol, inclusiv călcâiul, iar genunchiul drept va fi împins către înainte; gamba, coapsa şi talpa noastră dreaptă vor forma astfel un Z. Împingem după aceea simultan zona bazinului cât mai aproape de călcâiul drept. Îndreptăm apoi spatele şi, simultan, ne orientăm privirea lăuntric către creștetul capului sau către Soare – dacă realizăm tehnica în natură, în aer liber. Atenţie! Este bine ca ochii să rămână tot timpul închişi.

Erori curente care trebuie să fie evitate: vom avea grijă să nu stăm cu capul aplecat spre față sau cu tibia piciorului drept perpendiculară faţă de sol.

5. Trupul trebuie să formeze acum un V inversat; călcâiele vor fi întinse cât mai mult către sol, aşezându-le chiar lipite de sol dacă ne este posibil. Dacă la postura anterioară am întins prea mult piciorul către în spate, V-ul inversat va fi prea deschis iar călcâiele nu vor putea atinge solul. Capul va fi orientat cât mai spre interior, presând bărbia în piept, spatele va fi cât mai drept iar privirea interioară este acum orientată către zona ombilicului. Contractăm în continuare zona abdominală şi muşchii coapselor (aceştia se vor contracta aproape automat dacă apropiem călcâiele de sol).

Erori curente care trebuie să fie evitate: nu trebuie să stăm doar pe vârfurile picioarelor şi vom evita să ţinem capul drept, deoarece atunci această poziţie nu mai este asemănătoare cu un V inversat; vom evita de asemenea să avem spatele curbat şi abdomenul relaxat, necontractat.

6. Expirăm apoi pe gură, lăsându-ne să alunecăm ca o pisică spre sol. Ordinea atingerii solului este: piept, bărbie, genunchi. Singurele noastre puncte de contact cu solul trebuie să fie acum bărbia, palmele, pieptul, genunchii şi degetele de la picioare. În această poziţie, abdomenul nu va putea să atingă solul, bazinul fiind bine cambrat. Nici nasul nu poate atinge acum solul. Această postură conferă o curbură foarte specială coloanei vertebrale, care fusese anterior menţinută perfect dreaptă.

Erori curente: vom evita să așezăm întâi genunchii pe sol, nu ne vom aşeza cu bazinul la sol, tălpile nu vor fi orientate în sus, degetele de la picioare trebuie să fie sprijinite pe sol. Palmele trebuie să fie şi ele fixate ferm pe sol. Picioarele (tălpile) trebuie apoi să revină la acelaşi punct de plecare. La început, acestea sunt mai greu de realizat, dar vom putea cu siguranţă să ajungem aici printr-o practică consecventă.

7. În continuare inspirăm pe nas, apoi dăm capul pe spate cât mai mult posibil şi curbăm cât mai mult zona bazinului, însă (Atenţie!) trupul nu atinge solul. Singurele puncte de contact cu solul sunt acum degetele de la picioare şi palmele. Această postură simulează Bhujangasana dar fără a atinge solul cu trupul. Braţele sunt acum întinse iar umerii sunt uşor aduşi către în spate, pentru a permite expansiunea pieptului în faţă.

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă picioarele au fost cumva aşezate incorect la mişcarea precedentă, ele vor fi aşezate la fel şi acum. Coapsele nu trebuie să atingă solul iar umerii nu trebuie să vină în faţă (deoarece ei nu permit în felul acesta dilatarea pieptului).

8. În continuare rămânem în retenţie pe plin şi revenim în postura asemănătoare cu un V inversat. Modul de realizare şi erorile posibile ale mişcării nr. (8) sunt identice cu cele descrise la postura nr. (5). Călcâiele vor fi deci întinse cât mai mult către sol, aşezându-le chiar lipite de sol dacă ne este posibil. Capul va fi orientat cât mai spre interior, presând bărbia în piept, spatele va fi cât mai drept iar privirea interioară este acum orientată către zona ombilicului. Contractăm în continuare zona abdominală şi muşchii coapselor (aceştia se vor contracta aproape automat dacă apropiem călcâiele de sol).

Erori curente care trebuie să fie evitate: nu trebuie să stăm doar pe vârfurile picioarelor şi vom evita să ţinem capul drept, deoarece atunci această poziţie nu mai este asemănătoare cu un V inversat; vom evita de asemenea să avem spatele curbat şi abdomenul necontractat.

9. În continuare inspirăm pe nas, apoi dăm capul pe spate cât mai mult posibil şi curbăm cât mai mult zona bazinului, însă (Atenţie!) trupul nu atinge solul. Singurele puncte de contact cu solul sunt acum degetele de la picioare şi palmele. Această postură simulează Bhujangasana dar fără a atinge solul cu trupul. Braţele sunt acum întinse iar umerii sunt uşor aduşi către în spate, pentru a permite expansiunea pieptului în faţă.

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă picioarele au fost cumva aşezate incorect la mişcarea precedentă, ele vor fi aşezate la fel şi acum. Coapsele nu trebuie să atingă solul iar umerii nu trebuie să vină în faţă (deoarece ei nu permit în felul acesta dilatarea pieptului).

10. În continuare rămânem în retenţie pe plin şi revenim în postura asemănătoare cu un V inversat. Modul de realizare şi erorile posibile ale mişcării nr. (8) sunt identice cu cele descrise la postura nr. (5). Călcâiele vor fi deci întinse cât mai mult către sol, aşezându-le chiar lipite de sol dacă ne este posibil. Capul va fi orientat cât mai spre interior, presând bărbia în piept, spatele va fi cât mai drept iar privirea interioară este acum orientată către zona ombilicului. Contractăm în continuare zona abdominală şi muşchii coapselor (aceştia se vor contracta aproape automat dacă apropiem călcâiele de sol).

Erori curente care trebuie să fie evitate: nu trebuie să stăm doar pe vârfurile picioarelor şi vom evita să ţinem capul drept, deoarece atunci această poziţie nu mai este asemănătoare cu un V inversat; vom evita de asemenea să avem spatele curbat şi abdomenul necontractat.

11. În continuare, acum inspirăm profund şi complet pe nas, realizând simultan mişcarea şi postura nr. (2). Relaxăm deci toţi muşchii şi venim cu braţele complet întinse în sus către în spate, curbând cât mai mult zona bazinului şi orientându-ne privirea către creștetul capului și chiar mai sus, către vârfurile degetelor. Capul este aici adus cât mai mult spre spate.

Erori curente care trebuie să fie evitate: braţele nu vor fi moi, iar spatele nu va fi lăsat relaxat ci va fi curbat la maximum; dacă nu curbăm bine spatele şi zona bazinului, musculatura spatelui nu va fi întinsă suficient de mult.

12. În final, expirăm din nou profund pe gură, dând afară tot aerul din plămâni, retrăgând ușor zona abdominală. Atunci când plămânii sunt complet goi, contractăm pentru o clipă toţi muşchii, începând cu labele picioarelor, apoi pulpele, coapsele, abdomenul (deja contractat datorită expiraţiei forţate), spatele, pieptul, braţele, palmele şi gâtul, apoi relaxăm întreaga musculatură corporală, revenind din nou în postura de plecare (nr. (1)).

Erori curente care trebuie să fie evitate: dacă mâinile nu sunt aşezate la înălţimea potrivită şi degetele nu sunt lipite, plămânii nu se pot goli complet de aerul rezidual.

Modul de execuţie a lui Surya Namaskara

Iată în continuare câteva dintre efectele spectaculoase curent obţinute la nivel fizic chiar de persoanele în vârstă, aşa cum s-au putut ele constata la ashram-ul lui Swami Sivananda din Rishikesh:

– dispariţia grăsimii excesive de pe suprafaţa întregului corp;

– reducerea naturală a bombării pântecelui;

– digestie mult ameliorată;

– încetarea căderii părului;

– revenirea culorii naturale a unghiilor;

– aspect şi culoare mai proaspătă a pielii;

– transpiraţia, anterior urât mirositoare, devine treptat inodoră;

– prezență generală tonică, sănătoasă și privire strălucitoare.

Foarte frecvente sunt şi cazurile în care se poate constata o uimitoare reîntinerire la persoanele în vârstă care practică cu asiduitate Surya Namaskara.

În practica Salutului yoghin al Soarelui, vârsta nu are aproape nici o importanţă. De exemplu, sunt foarte frecvente în India cazurile în care persoane în vârstă de peste 60-70 de ani, printre care şi femei având până la 10 copii, s-au transformat într-un mod aproape miraculos după numai câteva luni de practică neîntreruptă a lui Surya Namaskara.

Câteva dintre maladiile ce pot fi  vindecate prin practica perseverentă şi sistematică a Salutului yoghin al Soarelui: indigestiile, constipaţia, neregularităţile menstruale, apatia.

Surya Namaskara ajută, de asemenea, foarte mult la combaterea şi eliminarea letargiei, pesimismului, lenei şi indispoziţiei prin dinamizarea foarte intensă a aspectului solar (HA), emisiv, dinamic, YANG (+) al fiinţei.

Atât continenţa sexuală cât şi abstinenţa activă pot fi cu uşurinţă atinse şi menţinute prin practica zilnică a lui Surya Namaskara. Celebrul yoghin Dhirendra Brahmachari afirmă că Surya Namaskara ne face capabili să înmagazinăm foarte multă energie subtilă (prana) solară (HA) în fiinţă, trupul nostru fizic devenind astfel foarte luminos, strălucitor întocmai ca Soarele.

Ca şi Soarele, acest exerciţiu are 12 părţi componente și cunoaștem faptul că soarele vizibil are 12 aspecte distincte. Numeroşi yoghini, atât din India cât şi din întreaga lume sunt nişte frecvenţi practicanţi ai Salutului yoghin al Soarelui. Efectele minunate ale acestui ansamblu de exerciţii relativ simple apar la toţi aceia care le practică cu regularitate.

Vă prezentăm în continuare principalele efecte benefice ale Salutului yoghin al Soarelui. Această parţială trecere în revistă, care ar putea părea exagerată la prima vedere – este totuşi departe de a fi exhaustivă:

 • Surya Namaskara poate fi practicată de oricine, atât de unul singur dar mult mai bine într-un grup, în orice anotimp, deoarece ea se poate realiza la fel de bine în cameră cât şi în aer liber (totuşi, este necesar să menţionăm că efectele sale profunde apar ceva mai repede atunci când este practicat în natură, în perioada răsăritului Soarelui);
 • După ce este stăpânită până la faza de măiestrie, Surya Namaskara nu necesită mai mult de 10-15 minute zilnic. Acest ansamblu de exerciţii nu îşi limitează acţiunea doar la o anumită parte a trupului, ci acţionează armonios asupra întregului organism;
 • Surya Namaskara nu necesită nici un fel de echipament şi nu implică nici un fel de cheltuieli, spre deosebire de sălile moderne de gimnastică, care în prealabil trebuie înzestrate cu o aparatură complicată şi scumpă. Atunci când urmărim să practicăm Surya Namaskara nu avem nevoie decât de un spaţiu de 2 m pătraţi şi de un izopren/ pătură pe care să stăm;
 • Surya Namaskara tonifică întregul sistem digestiv prin întinderea şi comprimarea succesivă a abdomenului; totodată acest ansamblu de exerciţii masează profund toate viscerele: ficatul, stomacul, splina, intestinele, rinichii, activează digestia şi elimină rapid constipaţia;
 • Surya Namaskara întăreşte gradat centura abdominală, menţinând şi readucând dacă este cazul organele la locul lor (dacă acestea sunt deplasate!). Stazele sangvine de la nivelul organelor abdominale sunt astfel rapid suprimate;
 • Surya Namaskara este o combinaţie armonioasă de mişcări şi respiraţii sincronizate, tocmai din această cauză, plămânii sunt profund ventilaţi iar sângele este oxigenat şi dezintoxicat prin expulzarea masivă de bioxid de carbon şi alte gaze toxice pe căile respiratorii. În plus, realizarea sa corectă intensifică activitatea cardiacă şi astfel circulaţia sangvină este activată în întregul organism. Acest aspect constituie una din condiţiile primordiale ale stării de sănătate. Salutul yoghin al Soarelui combate de asemenea hipertensiunea şi palpitaţiile, făcând ca mâinile şi picioarele care sunt reci să se încălzească;
 • Surya Namaskara tonifică întregul sistem nervos graţie elongaţiilor şi flexiilor succesive ale coloanei vertebrale. Realizarea sa consecventă normalizează funcţiile sistemului nervos simpatic şi parasimpatic. Somnul devine din ce în ce mai profund şi mai odihnitor, iar memoria este mult ameliorată;
 • Surya Namaskara îndepărtează rapid grijile şi tensiunile interioare, calmându-i pe cei anxioşi. În mod obişnuit, celulele nervoase se refac mai lent decât celelalte celule ale organismului, însă practica asiduă şi regulată a lui Surya Namaskara restabileşte gradat o funcţionare normală a creierului;
 • Surya Namaskara stimulează şi normalizează activitatea glandelor endocrine, îndeosebi a glandei tiroide, datorită mişcărilor de compresiune realizate la nivelul gâtului;
 • Surya Namaskara ameliorează aspectul pielii, deoarece activarea generală a circulaţiei sangvine în întregul organism face pielea mult mai capabilă să evacueze mari cantităţi de toxine, mai ales dacă acest ansamblu de exerciţii este continuat până la apariţia unei uşoare transpiraţii (notă : unii yoghini indieni recomandă chiar să se practice până când apare o transpiraţie abundentă, însă în condiţiile noastre climatice (cu excepţia antrenamentului pe plajă la mare) aceasta nu este deloc necesar. În India, din cauza temperaturii ambiante, chiar şi câteva minute de practică sunt suficiente pentru a provoca o intensă transpiraţie). În orice caz, Surya Namaskara modifică în sens pozitiv aspectul pielii, care se ştie că reflectă ca o oglindă starea noastră de sănătate. Tenul practicantului devine luminos, iar pielea sa, fiind bine irigată, întinereşte;
 • Surya Namaskara fortifică global întregul corp: gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele, pulpele picioarelor şi gleznele sunt progresiv întărite fără a se îngreuna sau a deveni prea masive. Se ştie de altfel că fortificarea musculaturii spatelui este un mijloc simplu dar foarte eficient de a lupta împotriva tuturor tulburărilor ce pot apare la nivelul bazinului;
 • Surya Namaskara ameliorează foarte mult aspectul şi ţinuta (atitudinea) bustului la femei. Pieptul (sânii) se dezvoltă astfel normal, devenind (sau redevenind) ferm şi elastic. În cazul bărbaților postura corporală devine dreaptă, triumfătoare;
 • Surya Namaskara stimulează în mod binefăcător activitatea uterului şi ovarelor, suprimând neregularităţile ciclului menstrual precum şi durerile specifice conexe cu acesta. De asemenea, în cazul gravidităţii, la practicantele lui Surya Namaskara naşterea este mai uşoară şi mai puţin dureroasă;
 • Surya Namaskara previne căderea părului şi totodată diminuează tendinţa naturală de albire a acestuia;
 • Surya Namaskara contrabalansează efectul nefast al tocurilor înalte, al pantofilor prea strâmţi, al centurilor sau al hainelor strânse pe noi sau foarte strâmte; totodată el previne platfusul şi întăreşte gleznele;
 • Surya Namaskara reduce grăsimea în exces, în special grăsimea „de lux” din zona abdominală, de pe şolduri, coapse, gât, bărbie;
 • Surya Namaskara reduce proeminenţa anormală a mărului lui Adam datorită succesiunii de flexii către înainte ale gâtului şi a compresiunii realizate în zona tiroidei;
 • Surya Namaskara elimină mirosurile corporale neplăcute prin favorizarea activităţii purificatorilor noştri naturali: piele, plămâni, intestine, rinichi;
 • Surya Namaskara dinamizează şi sporeşte capacitatea naturală de rezistenţă în faţa bolilor prin întărirea trupului fizic şi a sistemului imunitar;
 • Surya Namaskara ne modelează în mod ideal trupul (fără exagerarea masei musculare) reducând armonios excesul de grăsime;
 • Surya Namaskara conferă graţie şi siguranţă în mişcări;
 • Surya Namaskara pregăteşte în mod excelent trupul și mintea pentru programul de practică pe Calea Bărbatului Conștient. Conștientizările profunde ne permit să dăm un sens ascendent energiilor asimilate în ființa noastră.

Surya Namaskara este cea mai rapidă metodă pentru crearea şi menţinerea unei stări interioare de spirit mereu tânăr. Acest aspect constituie un nepreţuit atu pentru oricine. Este, de altfel, minunat să te simţi oricând gata să înfrunţi cu încredere şi curaj greutăţile vieţii, extrăgând astfel din întreaga ta existenţă un maximum de bucurii intense şi profund autentice.  

Pe scurt, Surya Namaskara ne deschide poarta către o sănătate perfectă, forţă, armonie, eficienţă şi longevitate, aspecte care ar trebui să constituie atributele normale ale fiecărei fiinţe umane armonios integrate în Macrocosmos. De asemenea, prin conștientizările realizate corect, putem pătrunde ghidat, pas cu pas, în universul nostru lăuntric misterios, unde toate potențialitățile latente ale ființei noastre așteaptă să fie trezite, la momentul potrivit.

Bineînţeles că Surya Namaskara nu este un panaceu, însă acest ansamblu de exerciţii simple, practicate cu perseverenţă şi fermitate, îl recompensează pe cel care îl realizează cu o sănătate excelentă, cu o energie benefică efervescentă, conferind totodată o nouă tinereţe persoanelor în vârstă și o stare de strălucire interioară.

Practicând zilnic acest ansamblu de exerciţii relativ simple, viaţa noastră se va transforma gradat într-un sui-generis cântec de bucurie, după cum atestă mărturiile yoghinilor și al tantricilor care îl realizează zilnic de mulţi ani.

Răspunsurile

Scrie-ne si noi te sunăm pentru a discuta gratuit.